Neviditelná výstava

V pátek 17. 3. jsme s 8. C navštívili Neviditelnou výstavu, která je věnovaná nevidomým lidem a přibližuje jejich svět.

 

Nejdříve jsme si prohlédli viditelnou část výstavy, kde jsme si mohli vyzkoušet různé pomůcky pro zrakově postižené, jako např. slepeckou hůl, psací stroj na Braillovo písmo a další věci, které usnadňují nevidomým lidem život. Dále jsme si zahráli deskové hry, snažili se složit skládačky či kutáleli s upraveným míčem s rolničkou, to vše se zakrytýma očima. A že nám to docela dalo práci!

Pak jsme se v menších skupinách ponořili do tmy a zkoumali svět nevidomých na vlastní kůži. V úplně zatemněném prostoru nás nevidomí průvodci neomylně provedli několika místnostmi a situacemi běžného života. Museli jsme se spoléhat na ostatní smysly, což ze začátku bylo náročné. Neustále na nás ale mluvil milý průvodce, který byl schopen kohokoli správně nasměrovat a stal se našima „očima“, i když sám je nevidomý. Prošli jsme kuchyní, obývacím pokojem, koupelnou, byli jsme na tržišti, v lese, na výstavě i rušné silnici. Vše jsme zkoumali hlavně hmatem. Na závěr jsme se zastavili v neviditelném baru, kde jsme si objednali opravdový drink, který jsme museli poslepu zaplatit mincemi.

Celá výstava v nás zanechala jedinečný zážitek a zároveň jsme si uvědomili, do jakých náročných situací se nevidomí lidé mohou dostat. Návštěva této výstavy určitě stojí za to, protože člověku změní pohled na svět.

Martina Lohniská

Comments are closed.

Základní škola Mazurská, Praha 8, Svídnická 1a

Svídnická 599/1a
181 00, Praha 8 – Troja
ID datové schránky: e2mxdbs

IČO 60433329, DIČ CZ60433329

Sekretariát: 601 566 747